NLP: מהן מטא פרוגרמס

בפוסט הזה אני אלמד את אחד מכלי האיבחון הבסיסיים והחשובים של הNLP. בעזרת הכלי הזה, שנקרא מטא פרוגרמס נוכל להבין אנשים בצורה אפקטיבית יותר, נוכל להתחבר אליהם בקלות יתרה וכמובן להשפיע עליהם.

בנוסף נוכל לנתח את עצמנו ולהבין מאיפה באות האמונות המגבילות או המועילות שלנו, נוכל לעצב ולשפר אותן באמצעות שינוי המטא פרוגרמס שלנו.

מה הן המטא פאוגרמס?

המטא פרוגרמס הן כמו סקאלות, תחשבו על ציון שבין +10 ל -10 שיש לכל אחד מאתנו בכל מיני מאפיינים. כל מטא פרוגרם מאופיינת בשתי קצוות קיצוניות שמאפיינות אנשים קיצוניים במיוחד ותחום אפור רחב שמכיל את כל שאר האנשים.

כל אחד ואחד מאיתנו יכול לקבל ציון כלשהו בכל מטא פרוגרם, בהמשך הפוסט נגיע לאיזה מטא פרוגרמס קיימות אבל נתחיל מלאמר שציון במטא פרוגרם אחת לא בהכרח מנבא שום ציון בשום מטא פרוגרם אחרת.

יש בעיה עם מה שאמרתי

הבעיה היא שזה לא ממש +10 ו-10, כי אין פה “ציון” או צד שהוא “עדיף” על הצד השני. יש צדדים שמתאימים יותר למקצועות מסויימים או שיכולים להיות אפקטיביים יותר בסיטואציות מסויימות.

בנוסף, חשוב להבין שאנחנו, ברגע שאנחנו מודעים לזה, יכולים לשחק עם זה (עד גבול מסויים) ולהתאמן בגמישות שלנו – להתאמן בלהסתכל מתוך מטא פרוגרס של מישהו אחר.

דוגמה לשימוש בהבחנה של מטא פרוגרמס

בספטמבר של 2012 כתבתי פוסט על הצטרפות והובלה, הצטרפות והובלה זהו עקרון שמאגד תחתיו המון טכניקות. בעיקרון אם בשלב ההצטרפות חיקוי של שפת גוף או טונאליות זה דבר חזק (בפוסט אני מדגים חיקוי של מערכות ייצוג) אז חיקוי של המטא פרוגרמס של האדם שמולכם זהו אולי הכלי החזק ביותר.

חיקוי מטא פרוגרמס הוא פחות מיידי (והרבה יותר קשה – גם משום שצריך קודם לזהות אותן) מחיקוי שפת גוף או טונאליות אבל זה יוצר כימיה עמוקה בהרבה. אנשים שאתם יכולים לשבת איתם שעות ולדבר, כאלה שאתם מסכימים איתם על המון דברים ופשוט “קולטים” את הראש שלהם – להם יש מטא פרוגרמס דומות לשלכם.

לקריאה נוספת: הצטרפות והובלה

חשוב לציין: שימוש בעיקרון ההצטרפות וההובלה בהקשר של המטא פרוגרמס זה דבר חזק ביותר, שינוי (אפילו קטן) של מטא פרוגרם מאפשר לנו לראות דברים בצורה חדשה לחלוטין.

איזה מטא פרוגרמס קיימות

ברב המקומות מתייחסים ל7 מטא פרוגרמס עיקריות, יש מקומות בהם מגדירים 13 מטא פרוגרמס. בפוסט הזה אני אמנה 6 מטא פרוגרמס עיקריות שלדעתי הן המשפיעות ביותר.

היות ואני מניח שזהו המפגש הראשון שלכם עם מטא פרוגרמס, ברור שלא תוכלו לזכור 13, גם 6 זה הרבה – זיכרו כמה שתצליחו.

שאיפה לחיובי מול המנעות משלילי

הפילוסוף היווני אמר “שני דברים מניעים אדם, שאיפה לעונג או המנעות מכאב”, אנחנו כNLPיסטים נבין שיש אנשים שהעונג יניע אותם יותר ויש אנשים שאותם דווקא הכאב יניע יותר.

דוגמה:
“אימון גופני קבוע יגרום לכך שגוף שלך יראה מצויין”
מול
“מחסור באימון גופני יגרום להשמנת יתר”

מסגרת שיפוט פנימית מול חיצונית

כולנו מחפשים לשפוט דברים, להחליט, האם הדבר שעשינו או שצפינו באחר עושה הוא “טוב” או “רע”. האם הניסיון הוא “הצלחה” או “כשלון”. הכיוונים האפשריים לפי המטא פרוגרם הזו היא הרגשה פנימית או שיפוט שנעשה בעצמי מול הסתמכות על דעתו של האחר.

דוגמה:
“בחרתי בדיאטה הזו כי היא נראית לי הגיונית וטובה” או אפילו “אני מרגיש שהדיאטה הזו נכונה עבורי”
מול
“יוסי עשה את הדיאטה הזו והשיג תוצאות” או “מאמן הכושר שלי אמר לי שהדיאטה הזו טובה”

מסגרת רווח אישית מול זולתית

אנחנו מונעים תמיד מתועלת, אם אנחנו עושים משהו – סימן שאנחנו מאמינים שנרוויח ממנו משהו. בהתייחסות למטא פרוגרם הראשונה, הדבר הזה יכול להיות התקרבות לעונג מסויים או התרחקות מכאב. השאלה שהמטא פרוגרם הזו שואלת היא עבור מי? עבור מי הרווח? עבור עצמנו או עבור האנשים שסביבנו.

תרשו לי להכניס כמה שורות של פילוסופיה ולענות לאלה מכם שחושבים שגם מי שעושה עבור אחרים עושה עבור עצמו בסופו של דבר,זה בסדר, גם אם העונג שלו הוא לתת לאחרים או להרגיש שהוא נותן לאחרים, מבחינת המטא פרוגרם הזו הוא במסגרת רווח זולתית. האנשים האלה בסופו של דבר עדיין יפעלו יותר בשביל אחרים – גם אם זה רק בגלל שלפעול עבור אחרים בסופו של דבר גורם להם ליותר עונג.

דוגמה:
“נרשמתי לקורס NLP כי אני רוצה להיות מטפל, נראה לי שהמקצוע הזה יתאים לי מאוד. עבודה מהבית ולעזור לאנשים נראה כיף”
מול
“נרשמתי לקורס NLP כי יש פה הזדמנות ללמו כלי שבעזרתו אוכל לעזור לאנשים להתגבר על הקשיים שלהם ולהגשים את עצמם”

מציאת שונות מול מציאת דומות

המוח שלנו כל הזמן עסוק בהכללות (גם בהשמטות ועיוותים אבל זה פוסט אחר) ויש שתי דרכים להכליל ומהר – מה שאני רואה דומה למשהו שאני מכיר, או משהו שאני רואה שונה ממשהו שאני מכיר. לאלה מכם שמאופיינים במציאת הדומה המחשבה על הצד השני היא קצת מבלבלת, זה בסדר.

דוגמה:
“יוסי ממש דומה ליעקב, יש להם את אותו החיוך. יש גם משהו דומה בסגנון הדיבור”
מול
“ממש לא, יוסי בלונדיני בכלל”

מה אפשרי מול מה הכרחי

האנשים שפועלים מתוך מה שהכרחי הם אותם אנשים שבד”כ שמים את רוב הדגש על מהם הנסיבות של הסיטואציה, האנשים שפועלים מתוך מה שאפשרי בד”כ שמים את מה שהם רוצים קודם כל – אחר כך הם יתאימו את זה לנסיבות.

דוגמה:
“אני חייב לדחות את הפגישה, משום שיש פקקים מטורפים בבוקר”
מול
“אם אדחה את הפגישה אני אוכל להימנע מהפקקים” – (איזה עוד מטא פרוגרם אפשר לזהות פה בבירור?)

עצמאות מול שיתוף

אנשים שחזקים בעצמאות יעדיפו לקחת את האחריות על עצמם, לעבוד לבד או כששאר האנשים נמצאים בהיררכיה תחתיהם. אנשים שחזקים בשיתוף יעדיפו בד”כ לעבוד צוות, הם ימנעו מלקחת את כל האחריות על עצמם ויעדיפו לחלוק אותה ואת המשימות.

דוגמה:
“אם אתה רוצה שמשהו יקרה, תעשה אותו בעצמך”
מול
“בעסקים אחד ועוד אחד שווה שלוש”

חשוב להבין – לשים בפרופורציה

מטא פרוגרמס אכן מאפיינות אדם מסויים, כלומר, ניתן לומר ש”הוא מאופיין בשאיפה לחיובי ומסגרת שיפוט פנימית” עם זאת חשוב להבין שעבר סיטואציות מסויימות אנשים עלולים לחרוג מהמטא פרוגרם שלהם ואף להגיע לכיוון ההפוך לחלוטין.

מטא פרוגרם במצב מסויים

המטא פרוגרם בד”כ כן יהיה דבר קבוע עבור נושא מסויים או מצב מסויים.

לדוגמה: באופן כללי אדם יכול להיות מונע בעיקר דרך שאיפה אל החיובי, אבל בהקשר של כסף או בסיטואציות שבהם הילדים שלו עושים משהו מסוכן הוא מונע יותר מתוך המנעות מהשלילי (לא להיות עני, בחובות וכו’ \ שלא ייםלו יפצעו וכו’).

אם נרצה להבין \ להשפיע על אדם בתחום מסויים נשאף לפעול דרך המטא פרוגרם שמאפיינת אותו בסיטואציה או בהקשר ורק אחר כך לקשר את זה לסיטואציות אחרות שבהם הוא משתמש בהן אחרת.

מה הקוראים אומרים על הספר ״מנהיגות בטישרט״

בטוח שתרצאה לקרוא גם...

הפרקים החדשים בפודקאסט

הדרכה ללא עלות:

איך להפוך כל נושא לתוכן מרתק בשניות

הדרכה ממוקדת של 36 דקות בלבד שתלמד אותך כלי עוצמתי שישרת אותך בכל פעם לפני צילום סרטון, בניה של כל מצגת או הרצאה, סדנה או קורס ואפילו בשיחות יומיומיות!

איזה מסלול מתאים לך כרגע?
(ניתן לעבור בין המסלולים בכל שלב)