בין אם אתם שכירים או עצמאיים, בין אם אתם עובדים בארגון גדול או עסק של אדם אחד, בין אם אתם עושים את זה עבור כסף, הכרה או השפעה – אין סוף מחקרים בשנים האחרונות מוכיחים את מה שברור לכולנו, ניהול תדמית חשוב לא פחות (ולרב אף יותר) מהמקצועיות שלכם.
השאלה הנשאלת היא, האם זה אומר שעל כולנו להפוך להיות פוליטקאים, חלקלקים וצבועים בשביל להצליח?
הצהרת כוונות
ברור לכם, שאם החלטתי לכתוב על זה באתר הזה, כנראה שיש דרך לייצר תדמית איכותית ומנוהלת היטב בצורה אוטנתית. בנוסף, ברור לכם, שאם אני כותב על זה פה באתר זה לא איזה חומר תיאורטי שלמדתי בקורס באוניברסיטה (את המחקרים שמראים את החשיבות של זה דווקא כן פגשתי באוניברסיטה) מדובר בדברים שאני משתמש בהם והם עובדים.
החשיבות של ניהול תדמית
אם אי פעם קידמו במקום העבודה שלך מישהו שהגיע לחברה אחרייך, אם אי פעם נהרס לך דייט ראשון וחשת פספוס כי ידעת שפסלו אותך לפני שבכלל הכירו אותך, אם אי פעם הרגשת שבחבר׳ה הדעה שלך נתפסת פחות משל שאר החברים, אם אי פעם שלחת הצעת מחיר ללקוח ובסוף הוא קנה את המוצר או השירות אצל מתחרה יקר ממך, אם אי פעם הרגשת שלא מעריכים אותך על מה שאתה עושה – לא משנה באיזה מסגרת.
ברב המקרים, מדובר בטעות בניהול התדמית או פשוט בחוסר בניהול תדמית – שזו טעות בפני עצמה.
הבסיס (הבסיסי) של ניהול תדמית
שימו לב: זה לא הסבר ״איך עושים את זה״ – זה יהיה בפסקאות הבאות. כרגע אנחנו רק מסבירים ״מה צריך להעשות״.
הדבר הראשון, כמו שאתם בוודאי יכולים להבין לבד הוא הצגת ההצלחות שלכם. כלומר, לגרום לכך שאחרים ישימו לב לתוצאות שהפקתם, לעבודה הקשה שלכם או לכישרון המיוחד שלכם לעשות דברים מדהימים ללא כל מאמץ. האתגר פה הוא שאדם שמציג את עבודתו כל הזמן נתפס בסביבה כשחצן או ״מלא״ מעצמו – כלומר נדמה שזה לא פרודוקטיבי להשוויץ.
הדבר השני (שהוא הרמה הבאה) הוא ייצור שגרירים, כלומר, לייצר מצב שאנשים אחרים יציגו אתכם כמועמדים מובילים למה שזה לא יהיה. הדרך שבא רב האנשים עושים את זה גישת ה״תזרוק עליי מילה טובה״ גם היא מתבררת כלא כל כך פרודוקטיבית – כשההמלצות האלה נעשות לרב באופן חלש ומפוחד – מיד נסביר למה.
רעיונות אפשריים
- תתלהבו באמת – אם אתם מספרים על הצלחה שלכם בנונשלטיות, זה מעצבן, האדם האחר מנסה לדמיין את עצמו ואיך הוא היה מרגיש אם הוא היה משיג את זה. לרב אנשים מתעצבנים כשיש הפרש גדול מידי בין איך שהם היו מרגישים לאיך שאתם מציגים שאתם מרגישים.
- תשאלו האם אפשר להשוויץ – כן, השאלה הישירה הזו עובדת באופן מדהים. ברב המקרים יגידו לכם כן ואז אנשים יקבלו את ההשווצה בכיף, בנוסף, אתם נותנים אפשרות לאנשים שלא מרגישים בנוח עם זה או שלא במצב רוח מתאים לומר לא (אם אומרים לכם לא, פשוט תקבלו את זה יפה)
- תשוויצו בדברים הנכונים לאנשים הנכונים – להשוויץ על כך שהצלחתם לפתור בעיה ענקית בעבודה ליד החבר ההומלס שלכם או ליד מישהו שמאוד מתוסכל מהבעיות שלו בעבודה זה לא רעיון מוצלח במיוחד.
- תחמיאו לאנשים יותר מכמה שאתם משוויצים – אתם וודאי מבינים שאני בעד להשוויץ הרבה, זה רק אומר שאתם צריכים לפרגן הרבה מאוד. לפרגן ולהחמיא זה מיומנות בפני עצמה וכדאי ללמוד גם אותה, אבל בלי שום ספק חשוב לשמור על הכלל הזה.
- ספרו לאנשים שאתם מקבלים מהם השראה – נכון, זה נשמע כמו חזרה על סעיף 4 וזה אכן דומה, אבל זה רק אמור לחדד את החשיבות של הדבר הזה.
- תחמיאו לאחרים שלא בנוכחותם – הרבה אנשים מחמיאים לכם, אבל כשתשמעו שמישהו החמיא לכם ״מאחורי הגב״ אתם תעריכו את זה הרבה יותר, וגם, זה יגרום לכם להרגיש הרבה יותר טוב לגבי עצמכם.
- דעו מהם היחסים בין שאר האנשים – אחד הדברים (וממש לא היחיד) הוא ״סולם״ הנאמנות של האדם, קרה לי לא פעם שמישהו ריכל בפניי על מישהו שהרבה יותר קרוב אליי. למשל, קולגה רחוקה ש״תלכלך״ על השותף או החברה שלי, אתם יכולים לדמיין מה זה יגרום לי לחשוב עליה (בבקשה על תעשו את הטעות המפגרת הזו)
מהי הדרך הטובה ביותר להשתפר במערכות יחסים באופן כללי?
אני קורה לעקרון הזה עיקרון התרגול המונחה, כלומר, הדבר החשוב ביותר הוא התרגול, עם זאת, קריטי לדעת איזה סוג של דברים לתרגל ולשים לב לאן אנחנו מתקדמים. דרך טובה לעשות את זה היא ״לאמץ״ חברים שאף הם רוצים להשתפר בתחום ולעשות את התרגול במקביל תוך סיעור מוחות מתמיד.