123

האם תמיד יהיה לך לחץ בעסק?

״חלק בלתי נפרד מלהיות בעל עסק או עצמאי זה להיות כל הזמן בלחץ״

המשפט הזה הוא אמונה אמיתית של לא מעט בעלי עסקים ועצמאיים בישראל ובכל העולם, מעבר לכך, גם אנשים רבים שחולמים להיות עצמאיים או בעלי עסקים בעתיד מאמינים בכך וזו אחת הסיבות המרכזיות לכך שהם לא עושים את הצעד.

במאמרים אחרים כבר דיברתי על החשיבות של מיינדפולנס ומדיטציה להצלחה בעסקים (לקריאה: איך לקדם את העסק בעזרת מיינדפולנס ומדיטציה) ועל גורמי הלחץ הנפוצים בעסקים ואיך להתמודד איתם (לקריאה: איך להתמודד עם לחץ בעסק)

במאמר הזה נבין לעומק מהי ההחלטה המשמעותית ביותר שאנחנו מקבלים בעסקים בהקשר של לחץ ואיך אנחנו יכולים, ביום הקמת העסק (או בכל יום אחר, לצורך העניין) להגביל את רמת הלחץ שיש לנו בעסק.

עובדה: עסקים מסוימים נוטים להיות מלחיצים יותר

ישנם עסקים מסויימים, מודלים עסקיים מסויימים או רעיונות עסקיים מסויימים שברוב המקרים יצרו סביבה מלחיצה יותר.

כשאני התחלתי את דרכי כעצמאי, העסק הראשון שלי היה בתחום הפיתוח, בנינו אתרים ואפליקציות לעסקים קטנים כמו עורכי דין, מעצבי פנים, מאמנים וכו׳ ולחברות ענקיות כמו אסם, קשת 12 ועוד. כחלק מהשירות הצענו לעסקים האלה שאנחנו נתחזק את האתרים והאפליקציות שלהם.

בעסק מהסוג הזה, סביר להניח שיהיו רמות גבוהות של לחץ. למה? מעבר לעובדה שחברות גדולות לעיתים צריכות ליצור פרוייקטים בפרקי זמן קצרים ודחופים, כשאתר האינטרנט או האפליקציה שלך פתאום לא עובדים ולא משנה מה הסיבה – אתה בלחץ, ומי האדם אליו אתה מתקשר בבהלה? לאדם שמתחזק את האתר כמובן.

בשלב מאוחר יותר הוספנו גם שירותים של שיווק באינטרנט, דבר שאומנם יצר לרוב תוצאות מדהימות ללקוחות שלנו – אבל לא עזר בהקשר של הלחץ. כשההכנסות של בעל עסק נשענות על השיווק שאתה עושה לו ברשת ופתאום פייסבוק או גוגל משנים משהו ונוצרת ירידה (גם אם זמנית) בתוצאות, האדם יכול לחלוטין לאבד את זה.

כמובן, ישנם תחומים שאפילו נוטים לרמות גבוהות יותר של לחץ, בין אם פרוייקטים שכל עיכוב בהם יוצר הפסדים כלכליים גדולים או תחומים שבהם תקלות יכולות ממש לעלות בחיי אדם.

הבחירה הראשונה בחייך העסקיים

הבחירה הראשונה בחיינו העסקיים היא לאיזה תחום אנחנו רוצים להכנס, איזה סוג של עסק אנחנו רוצים לבנות. לבחירה הזו תהיה השפעה אדירה על רמת הלחץ הסביבתי שיהיה מופעל עלינו במשך כל יום בחיינו.

ברמה האישית, ידעתי שאת החזון שלי אפשר להגשים במגוון רחב של דרכים, שאני יכול לעזור לאנשים דרך עסקים שונים ומודלים שונים. לכן, החלטתי שאני סוגר את העסק והחל מאותו רגע לא נכנס לעסקים שמייצרים רמה גבוהה של לחץ. עבורי, הבריאות הנפשית והפיזית מקבלות מקום גבוהה יותר מכל עיסוק ספציפי ובוודאי שמעל למקסום רווחים.

במהלך החיים קיבלתי מספר הצעות להכנס לעסקים ולתחומים שהיו מעל לסף הלחץ שידעתי שמתאים ונכון לי, ברוב המקרים ידעתי לשים את הקו ולהמנע מכך, בפעמים הבודדות שהצליחו לפתות אותי – הצטערתי על כך.

כל אחד מאיתנו חייב לדעת מהו סף הלחץ שמתאים לחיים שלו, עבור חלקנו הוא אולי כל כך נמוך שבאמת עדיף לנו לא להקים עסק בכלל. עם זאת, רובינו נוכל למצוא תחומים מסויימים ושיטות עבודה מסויימות שיאפשרו לנו להתאים את העסק שלנו לצרכים שלנו.

השאלה היא מה יותר חשוב לך – להמשיך את העסק שלך כמו שהוא עכשיו או הבריאות ואיכות החיים שלך ושל המשפחה שלך?

אם אני כבר בעסק מלחיץ

הבחירה היא עדיין בידיים שלך, כבעל עסק ככל הנראה שצברת בתקופת הפעילות שלך המון ידע וניסיון דבר שמאפשר לך להסתכל על העבר ולחשוב על המון דברים שהיית יכול לעשות אחרת. עדיין, בהקשר הזה, באפשרותך להחליט ממש היום איפה הגבול האישי שלך, כמה לחץ נכון לך להכיל וכמה זה יותר מידי.

אם יש לך כבר עסק פעיל ומצליח, זו כמובן לא החלטה שצריכה להתבצע מגחמה או אי-שביעות רצון רגעית, אבל עלייך לשאול את עצמך ברצינות איך היית רוצה שתראה שארית חייך. לפעמים אפשר לעשות מהלכים נפלאים עם עסקים קיימים שישנו לחלוטין את את האופי שלהם, לעיתים הפתרון הטוב ביותר הוא למכור את העסק או לסגור אותו.

בכל אופן, עלינו כבעלי עסקים תמיד לתעדף את החיים שלנו מעל העסק שלנו. בעלי עסקים רבים מסתכלים על העסק שלהם כאילו הוא ה״בייבי״ שלהם, אל תתבלבלו, הילדים שלכם הם הילדים שלכם, תאהבו אותם לנצח ללא תנאי – את העסק שלכם תאהבו רק כל עוד הוא משרת אתכם ואת החזון שלכם.

מה הקוראים אומרים על הספר ״מנהיגות בטישרט״

בטוח שתרצאה לקרוא גם...

הפרקים החדשים בפודקאסט

הדרכה ללא עלות:

איך להפוך כל נושא לתוכן מרתק בשניות

הדרכה ממוקדת של 36 דקות בלבד שתלמד אותך כלי עוצמתי שישרת אותך בכל פעם לפני צילום סרטון, בניה של כל מצגת או הרצאה, סדנה או קורס ואפילו בשיחות יומיומיות!

איזה מסלול מתאים לך כרגע?
(ניתן לעבור בין המסלולים בכל שלב)