סדר הגודל של היעד או המטרה שלנו ישפיע באופן ישיר על היכולת שלנו להגשים אותו, על המוטיבציה שלנו ועל הביטחון העצמי שלנו. עם זאת, כמעט אף אחד לא יודע מהו ״היעד הנכון עבורו״. אז האם אני צריך להציב יעד של 50,000 ש״ח, 200,000 ש״ח או אולי 10,000,000 ש״ח? האם אני צריך להחליט שאני מתאמן 3 פעמים בשבוע, 5 פעמים בשבוע או אולי כל יום?
למה זה חשוב?
מתוך המדריך למוטיבציה אין סופית:
לאחר מחקר של חמישים שנה, לוק ולאת’הם, שני חוקרים מהמשמעותיים ביותר בתחום הניהול וההתנהגות הארגונית, הגיעו למסקנה על הצבת ייעדים: בקיום של כמה תנאי בסיס, ככל שהיעד שלנו גדול יותר – נהיה יותר חדורי מוטיבציה להשיג אותו.
העניין שעליו לא התעקבתי במדריך ועליו נתעקב היום הוא כמה מתנאי הבסיס האלה. מעבר לכך, נבין למה התנאים האלה חשובים. לבסוף, נסכם אם איך ממש עושים את זה ומי שירצה יוכל לקבל את הדף שבעזרתו אני עושה את זה בעצמי ועם הלקוחות שלי.
אז למה לא להציב יעד כמה שיותר גדול? תנאי בסיס הכרחי #1
התנאי הבסיסי ביותר הוא שתאמינו שאתם יכולים להשיג את זה, אם תציבו יעד שאתם עמוק בפנים לא מאמינים שאתם יכולים להשיג – זה פשוט לא יעבוד. זה לא יתן לכם את המוטיבציה וככל הנראה אתם לא תעשו את הפעולות הנדרשות בשביל לעמוד בו ולהפוך אותו למציאות.
למה זה עובד ככה?
הסיבה היא מאוד פשוטה, במילה אחת – רגש. כשאתם מציבים יעד אתם באופן לא מודע מדמיינים את עצמכן משיגים אותו (לכן כל ה״ויזואליזציות״ שמלמדים בכל מיני ספרים מרגישים לי די מיותרות) ככל שהיעד גדול יותר כשאתם מדמיינים את עצמכם משיגים אותו זה יותר מרגש אתכם. העניין הוא שאם אתם לא מאמינים שאתם מסוגלים להשיג את היעד שלכם, כלומר, לא מסוגלים לדמיין את עצמכם משיגים אותו – הוא לא ירגש אתכם.
אז מה הפתרון?
אח שלי, דניאל דודזון, תמיד אומר שמי שמייצר את הבעיה אחראי על מציאת הפתרון. אז, היות והצפתי בפניכם את הבעיה כמובן שאני אתן לכם גם את הפתרון. הפתרון האידיאלי הוא להציב את היעד המקסימלי שיש באפשרותנו לדמיין שאנחנו יכולים להשיג. שימו לב שיש פה שני מרכיבים, אחד הוא למצוא את הגודל המתאים של היעד והשני הוא לפתח את הדמיון! נשמע מוזר אבל כשזה קשור למוטיבציה ורגש זה עובד ממש ככה. אני בטוח שרובכם תסכימו איתי שכשאנחנו מתרגשים ומלאי מוטיבציה הסיכוי שלנו להגשים את היעדים שלנו ולהפוך אותם למציאות גדל פלאים!
איך מפתחים את הדמיון (בהקשר הספציפי הזה)
לוח חזון הוא פתרון מצויין, לדעתי זה פחות אפקטיבי לשים תמונות של מכוניות או אחוזות ויותר אפקטיבי לשים את הדברים שקשה לכם לדמיין. דוגמה טובה היא שבעבר שמתי לב שקשה לי לדמיין את חשבון הבנק שלי בפלוס משמעותי – הבנתי שאני מציב יעדים במאות אלפי שקלים ובתכלס אני לא יכול לדמיין את חשבון הבנק שלי עם שלושים אלף שקל. ישר צילמתי את דפי החשבון ועם עבודת פוטושופ קטנה יצרתי חשבון עם 200,000 שקל היום אני מסוגל באמת להתרגש ולהאמין ביעדים כלכליים גדולים יותר ויותר.
חשוב לציין – הדמיון לא מייצר תוצאות
הפעולות שלנו הם אלה שמייצרות אותם, עם זאת, ככל שנהיה יותר חדורי מוטיבציה כנראה נפעל יותר. אז זה פשוט עובד.
איך מוצאים את הגודל הנכון עבורי כרגע
לא ציפיתם שאני אגיד לכם לשים משהו בלוח החזון ולחזור להצבת היעד עוד חודש נכון? זה ברור שהזמן הטוב ביותר לפעול הוא עכשיו. השיטה שאני פיתחתי ועובדת עבורי מדהים היא לעשות רשימה של ייעדים מספריים – פשוט לזרוק מספרים, גדולים וקטנים כאחד. לאחר מכן כל שעלינו לעשות זה לכתוב ליד כל יעד עד כמה (מ1 עד 10) אנחנו מתרגשים כשאנחנו חושבים על היעד הזה. אתם תתפלאו לגדלות (או שאולי אחרי המאמר הזה אתם לא תתפלאו כל כך) שלפעמים יעד גדול יותר ירגש אתכם פחות. זה הכל, עכשיו אתם תדעו לבחור את גודל היעד שמתאים עבורכם כרגע בצורה הטובה ביותר.
ויש עוד משהו
יש עוד משהו שניתן לכתוב ליד כל יעד שיהפוך את ההחלטה לאפילו טובה יותר (אבל ממש לא הכרחי) אם אתם רוצים לקבל את הטבלה שאני משתמש בה לקביעת גודל של יעדים – רישמו פה בתגובות את התחום שבו אתם רוצים להציב את היעד שלכם. חשוב שתשתמשו בתגובות של האתר ולא בתגובות הפייסבוק ושתמלאו את המייל הנכון שלכם, אף אחד לא יוכל לראות אותו והוא ישמש לשלוח לכם את הקובץ של הטבלה (בחינם כמובן). בנוסף, אני אשלח לכם מיילים על עדכונים מעניינים מהאתר וכמובן שתוכלו להסיר את עצמכם בכל רגע :)