העברת הרצאות זו אומנות בפני עצמה. אחד מעמודי התווך שלה הוא, ללא עוררין, שפת הגוף שאנו משדרים בעת העברת ההרצאה – שפת גוף אימתנה תוביל לביטחון בהרצאה, בעוד שפת גוף נרתעת תוביל לחוסר עניין מצד המקשיבים לה. במאמר זה נציג מהם העקרונות החשובים ביותר, בהתייחסות לשפת גוף, בעת העברת הרצאה.
שפת גוף הינה הדרך שבה אנו מבטאים את עצמנו. שפת גוף מזמינה ובטוחה תוביל לשכנוע של הצד איתו אנו מתקשרים, ומנגד – שפת גוף מכופפת ונרתעת תוביל לחוסר שכנוע טוטאלי. כשמדובר בהעברת הרצאה, שפת הגוף שלנו הינה פרמטר אינטגרלי שיכול, בפוטנציאל, להשפיע על אמינות ההרצאה שלנו כקולקטיב.
לתשומת לבכם: זהו מאמר שנכתב על ידי הצוות שלי ולא אני בעצמי כתבתי אותו, אם בא לכם לשמוע את דעתי האישית על הנושא אתם מוזמנים לחפש ביוטיוב, בפודקאסט, או במאמרים אחרים שאני כתבתי.
לקורס דיגיטלי ממוקד למרצים שיעזור לך לקדם את הקריירה או העסק בעזרת הרצאות.
מהי שפת גוף
שפת גוף היא הדרך שבה אנו מתבטאים, בפן הפיזי, בעת תקשורת. אנו מפתחים את שפת הגוף שלנו לאורך התבגרותנו, ולמעשה בונים את הצורה שבא אנחנו מציגים את עצמנו במהלך תקשורת עם אחרים. ההגדרה של שפת גוף מתייחסת לתנועות עם הידיים, ליציבה, לכפיפה של הגב שלנו וכד’. שפת הגוף נעשת בדרך כלל באופן בלתי מודע – אך ניתן להשפיע ולעצב אותה באמצעות עבודה מול עצמנו.
שפת גוף בהרצאה
כפי שצויין לעיל, שפת גוף בהרצאה היא סממן מרכזי לאמינות של תוכן ההרצאה שלנו. בכדי להעביר את המידע שאנו רוצים לחשוף בצורה בטוחה, משכנעת ונאמנה, חשוב לשמור על שפת גוף בטוחה ותואמת סיטואציה. בעת העברת עובדות, נקפיד על גף זקוף ועל קשר עין עם הלקוחות להם נעביר את ההרצאה. בעת שיתוף חוויות אישיות, מומלץ לשמור על תנועות שמראות על כנות – הסבר עם הידיים וכו’. את שפת הגוף שנעביר בהרצאה נתאים לפי טיב התוכן אותו נרצה להעביר, לפי קהל היעד ובהתאם לתנאים שבאם ההרצאה תעבור (הרצאה דיגיטלית, הרצאה פרונטלית ומיקומה וכד’).
כיצד משפרים שפת גוף
שיפור שפת גוף הינה משימה מאתגרת הדורשת התמדה, כנות מול עצמנו והבנה של מהי, בסיסה, שפת גוף. לאחר שהבנו מהי שפת הגוף האופטימלית להרצאה אותה נרצה להעביר, הגיע הזמן לעבודה הסיזיפית. בשלב זה נעמוד מול המראה ונתרגל באופן תכיף את הדרך שבה נרצה להציג את התוכן אותו נשאף להעביר. כאשר בונים שפת גוף, שם המשחק הוא התמדה – חשוב להקציב זמן קבוע בכל יום בכדי לשפץ ולשפר את שפת הגוף שלנו – אפילו אם מדובר בכמה דקות. הרעיון הוא להרגיל וללמד את הגוף שלנו לפעול בצורה אוטומטית לפי שפת הגוף אותה נרצה להכתיב.
שפת גוף מתאימה להרצאות
בכדי להראות בטיחון בהרצאה אותה נעביר, חשוב להתרגל להתבטא בשפת גוף מסבירה, מכילה, מאירת פנים ומסקרנת. דיבור עם הידיים יוביל להבנה מוגברת מצד המשתתפים בהרצאה. עבודה על הבהרת תנועות השפתיים שלנו בעת דיבור תתרום גם היא להבנה. שמירה על פלג גוף עליון זקוף תביע ביטחון עצמי גבוה ועמידה מאחורי התוכן אותו נעביר. קשר עין רציף – כפי שציינו כבר לפני כן – עם לקוחות ההרצאה, יוביל לתחושה של יחס אישי ולהתעניינות ואינטרקטיביות עם התוכן המועבר.
לסיכום
שפת גוף אמנם נובעת מהתת מודע ונבנית לאורך השנים, אך ניתן לשנות אותה. עבודה אינטנסיבית ומתמידה אל מול עצמנו תוביל לשפת גוף בטוחה, מאירת פנים ומזמינה. בעת העברת הרצאות, שפת הגוף שלנו היא פרמטר אינטגרלי להצלחת ההרצאה – זניחת שפת הגוף יכולה להוביל לחוסר עניין מצד משתתפי ההרצאה, ובעקיפין – לכישלונה, בעוד ששפת גוף מדוקדקת ומתורגלת תוביל, במרבית המקרים, להעברת תוכן אופטימלית. כפי שהסברנו לפני כן, זהו תחום נרחב ומרתק – שווה ללמוד אותו ולהשכיל בכדי להעביר הרצאות איכותיות ותשואתיות.