123

איך להתמודד עם שאלות והפרעות בזמן הרצאה?

כל איש מקצוע העוסק בהעברת הרצאות באופן קבוע יודע כי אף הרצאה לעולם לא עוברת חלק – שאלות, הפרעות, טענות ומענות תמיד יצוצו מצד משתתפי ההרצאה, זהו טבע האדם – בבסיסנו, אנחנו סקרנים. אדרבא כשאנו באים לצרוך תוכן מסויים. במאמר זה נסביר כיצד מתמודדים עם שאלות והפרעות בזמן הרצאה.

הפרעות בזמן הרצאה מהוות בעיה גדולה לכל העסוקים בתחום. אין מרצה שאוהב לעלות לדבר ולקבל, על ההתחלה, שאלות, תהיות או סתם שיתופים שקוטעים את הזרימה של העברת התוכן. למרות זאת, וכפי שציינו לעיל, סקרנות היא טבע האדם. מכיוון שהגעת הפרעות אלו הינה נתון, חשוב להתכונן ולהגיע להרצאה בהבנה מלאה ולאחר הכנה מנטלית ופרקטית להתמודדות איתן. עכשיו נשאלת השאלה – איך מתמודדים עם שאלות והפרעות בזמן הרצאה?

לתשומת לבכם: זהו מאמר שנכתב על ידי הצוות שלי ולא אני בעצמי כתבתי אותו, אם בא לכם לשמוע את דעתי האישית על הנושא אתם מוזמנים לחפש ביוטיוב, בפודקאסט, או במאמרים אחרים שאני כתבתי.

לקורס דיגיטלי ממוקד למרצים שיעזור לך לקדם את הקריירה או העסק בעזרת הרצאות.

למה אנשים מפריעים בזמן הרצאה?

כפי שכבר ביססנו – סקרנות היא טבע האדם. בבסיסנו, אנו כבני אדם מתפקדים בחברה חושבים על תשובתנו עוד לפני שהצד השני מסיים את הבעת העמדה שלו. זהו מאפיין פסיכולוגי הנובע מסיבות שונות – חוסר ביטחון, רצון להביע עמדה, צדקנות ועוד. בעת הקשבה להרצאה, המשתתפים צפויים לפקפק ולהביע את דעתם. כמו כן, ייתכן והמשתתפים לא יבינו או לא ישמעו את התוכן המועבר, ולכן ישאלו שאלות.

איך מתמודדים עם הפרעות בזמן הרצאה

בכדי להתמודד עם הפרעות ושאלות בזמן העבתר הרצאה, ניתן לנצל דרכים שונות שיבססו אצל המשתתפים את ההבנה כי יהיה להם זמן לשאול את כל שעל ליבם, המרצה מבין את הצורך שלהם לשאול, הפרעה במהלך ההרצאה תפגע בחוויה שלכם וכד’. להלן X דרכים להתמודדות עם הפרעות ושאלות בזמן הרצאה:

1: שאלות בסוף

זוהי אמנם קלישאה – אך לכל קלישאה יש ביסוס במציאות. הרצון לשאול שאלות נובע מדאגה בקרב המשתתפים שלא יבינו את החומר, ושבפוטנציאל “יבזבזו” כביכול את ההרצאה שאליה הגיעו. בכדי להרגיע את החשש הזה, ניתן לנצל את הקלישאה הנהדרת הזו. בתחילת ההרצאה תאמרו את מילות הקסם – “שאלות בסוף”, תוך הסברה כי יהיה זמן לשאלות וכי כולם יצאו בהבנה של התוכן המועבר. ביסוס עמדה זו יוביל לפחות שאלות בהמשך ההרצאה.

2: הפרעה להרצאה היא הפרעה למשתתפים

חשוב להבהיר למשתתפי ההרצאה כי כל הפרעה שתגיע במהלכה תוביל בהכרח לפגיעה בחוויה שלהם. הפרעות סוררות יכולות להוביל לקטיעת חוט המחשבה של המרצה, להוצאתו מריכוז, לבזבוז זמן וכו’. ההרצאה, בסופו של דבר, בנויה לפי סדר קבוע הקצוב בזמן. כל הפרעה במהלכה תעכב את לוח זמנים זה ותגרוע מטיב העברת התוכן. הבהרת עובדות אלו למשתתפים תוביל לסלידה מהפרעה במהלך ההרצאה.

3: לספר על הרצאות שהשתבשו

בהרחבה על הפסקה הקודמת, ניתן לנצל טקטיקת מניעה זו בכדי להבטיח כי לא יהיו הפרעות במהלך ההרצאה. בהרצאה הבאה שתעבירו, קחו כמה רגעים בפתיחתה בכדי לספר על הרצאה שהשתבשה לכם בעבר עקב הפרעות בלתי פוסקות. שיתוף זה יוביל להזדהות עם הסיטואציה, לדחף מונמך להפרעה ורצון לעזור למרצה להעביר את ההרצאה בדרך הטובה ביותר, ללא הפרעות.

לסיכום

מענה על שאלות בהרצאה הינו נתון ממנו אי אפשר להתחמק, כמו כן גם הפרעות במהלכה. בכדי להתמודד עם קשיים אלו, הוצגו במאמר זה שלוש דרכים שניתן לנצל בכדי להתגבר עליהם. יישום של דרך אחת, או של שלושת הדרכים הללו, תבטיח העברת הרצאה חלקה ונעימה – למרצה ולמשתתפים כאחד. מעבר לכך, עם צבירת ניסיון בהעברת הרצאות תוכלו לפתח דרכים משלכם בכדי להתמודד עם הקשיים התמידיים הללו.

מה הקוראים אומרים על הספר ״מנהיגות בטישרט״

בטוח שתרצאה לקרוא גם...

הפרקים החדשים בפודקאסט

הדרכה ללא עלות:

איך להפוך כל נושא לתוכן מרתק בשניות

הדרכה ממוקדת של 36 דקות בלבד שתלמד אותך כלי עוצמתי שישרת אותך בכל פעם לפני צילום סרטון, בניה של כל מצגת או הרצאה, סדנה או קורס ואפילו בשיחות יומיומיות!

איזה מסלול מתאים לך כרגע?
(ניתן לעבור בין המסלולים בכל שלב)