לעשות כסף זה דבר שמעסיק אותי, אני מניח שגם אתכם.
אם אתם מתעסקים בהתפתחות אישית, שמעתם קלטות (mp3 מן הסתם), הייתם בסדנאות או קראתם ספרים ודאי שמעתם את הרעיוןן הבא: “אנשים עשירים חושבים ומתנהגים אחרת ולכן הם עשירים”.
העניין הוא שיש סתירה בין הגישות שספרים או מרצים שונים מציגים. שכמובן מהווה את הסתירה שיש בין הגישות של האנשים המיוחדים האלה שיש להם הרבה יותר כסף מלכם (ולי, יחד)
לצורך הפוסט הזה אני אעשה הבחנה בין עשיר לאמיד. שימו לב שאני לא מבחין ביניהם לפי כמות הכסף שיש להם בבנק אלא לפי הגישה שלהם לכסף.
אז אני יודע שכסף זה נושא רציני עבור כולנו אבל האדם בו בחרתי להציג את ההבחנה הוא דווקא כריס רוק, שווה לצפות, תהנו.
בואו נתעלם שנייה מהגזענות המצחיקה שלו, ונתייחס לסוגי העשירים בלי קשר לגזע (כי בתכלס זה לא קשור)
מיהו אמיד?
אמיד הוא אותו אדם שמתייחס לכסף ברצינות רבה, דין פרוטה כדין מאה. אנשים אמידים יכולים לצבור כסף רב בד”כ ע”י עבודה בתפקידים בכירים או פיתוח של עסק מוצלח.
הם יחסכו כסף, הגישות שבוודאי קראתם עליהם שמייצגות את הסוג הזה של השפע הכלכלי הן:
- צימצום חובות.
- צימצום הוצאות על פריטים והשקעה בנכסים. (“poor people buy stuff, rich people buy essets”)
- בניית מנגנונים להכנסה קבועה, גם אם הם קטנים ביותר.
מיהו עשיר?
עשירים הם האנשים שמתייחסים לכסף קטן ממש לא ברצינות, הם בד”כ יוצרים את הכסף שלהם ע”י “מכות” נגיד לקנות בניין ענק במחיר מוזל ומוכרים תוך מספר ימים או השקעה בחברות לצורך מכירה, אפשרות נוספת של התפתחות של אדם עשיר זה בניית עסק שהצליח בצורה חסרת תקדים. (rock stars)
הם ייצרו המון כסף ובד”כ יבזבזו לא פחות, הגישות שבוודאי קראתם עליהם שמייצגות את הסוג הזה של השפע הכלכלי הן:
- ניסיון וטעיה, בד”כ האנשים האלה היו בחובות או מינוסים אדירים במהלך חייהם.
- לחיות כעשיר – אני חושב שזה היה בוב פרוקטור שאמר שהוא לא מוכן להסתובב עם מטבעות אם הוא משלם ורוצים להחזיר לו עודף במטבעות הוא פשוט אומר “no thank you”
- למצוא הזדמנויות – בד”כ מלווה עם אלמנטים של התפתחות אישית.
אל תטעו, העשירים עובדים קשה, פשוט בגישה אחרת לחלוטין.
בואו נעשה קצת מודלינג
נחזור לדוגמא של כריס רוק עם לורן היל, זמרת אדירה שחיה בשכנות לרופא שיניים. יכול להיות שיש לה הרבה יותר כסף, אבל זה ממש לא בטוח. מה שכן הגישה שלהם לכסף בטוח שונה (וגם אם היא ספציפית לא, אפשר לעשות פה איזושהי הכללה)
עם אנחנו מחזיקים בהנחת היסוד שמודלינג עובד (אם לא אז אין לנו מה ללמוד מכל הפוסט הזה או בכלל מעשירים או אמידים) – אנחנו יכולים להסיק את הדבר הבא: אם נמדל את הגישה הראשונה או השנייה נוכל לגרום לחשבון הבנק שלנו לקבל מספרים גדולים יותר ויותר לצד סימן ה+.
אז מה עושים? חוסכים או לא לוקחים עודף?
אני אומר את הדבר הבא, זה לא משנה מבחינת חשבון הבנק שלכם (לפחות לא בטווח הרחוק, כי העשירים המון פעמים היו מרוששים בשלבים מסויימים בחייהם) זה משנה מבחינת הגישה שלכם לחיים ולפסיכולוגיה שלכם.
אני חושב שבשביל להחזיק גישה כזו (כל אחת מבין השתיים) שבוודאי רחוקה יחסית מהגישה שלכם (כי אחרת הייתם עשירים או אמידים) אתם צריכים שהגישה שלכם תלהיב אתכם – אתם רוצים להאמין בגישה ולראות את ההזדמנות שלכם בלדבוק בה.
אני אומר – פשוט תבחרו.
תבינו את שתי הגישות תבינו שהן שונות לחלוטין, תבינו שלשלב בין הגישות לא בהכרח יעבוד עבורכם, זה לא 1+1=2 או 1+1=3 זה עלול להיות לא מוצלח (אלא אם אתם ממדלים מישהו שמשלב ועושה הרבה כסף).
תבינו איזה גישה מעצימה אתכם – איך אתם חולמים להיות? ככה או ככה? סתכלו על אנשים עשירים ועל אנשים אמידים ותבינו איזה תוצאות אתם רוצים לקבל – ותבחרו.
אהה כן, אל תוותרו.
בהצלחה!
ואשמח לאחוזים מההצלחה שלכם.