אסוציאציה – העקרון:
אנחנו מקשרים (אסוציאציה היא הקשר) אוטומטית דברים אחד לשני, זה טבעי לחלוטין, אחרי שאנחנו מקשרים את הדברים אנחנו עוקבים אחרי ההקשר כך שאם אומר לכם לחשוב על פיל אוטומטית תחשבו על קרקס, ליצנים, כדורים – אולי על דמבו.
אם אוכל לשלוט באסוציאציות שלכם אוכל להוביל אתכם בכל כיוון שרק אבחר. השיטה היא אבל (היות ואין באפשרותנו לשלוט באסוציאציות של האחר – לפחות לא באמצעים פשוטים) לעקוב ולהשתמש באסוציאציות שכבר קיימות באחר ובכך בעצם לבחור ולהוביל בדרך שכבר קיימת מבלי הצורך לסלול דרך חדשה.
אסוציאציה רגשית
רגשות לעיטים קרובות מקושרות לאירועים, והכוח של הרגשות שלנו הוא מה שהופך את האירוע הזה למשמעותי בזיכרון שלנו. זיכרונות אמוציונליים (רגשיים) מגיעים אלינו במהירות רבה יותר והם נוטים להישאר לנו במודע לזמן רב יותר.
כך בעצם נוצרים פחדים ופוביות. אני כילד רואה עכביש, ואני מפוחד. עכשיו כל פעם שאשמע את המילה עכביש אחוש פחד. זוהי אסוציאציה של הרגש שלנו עם המילים והאירועים שחווינו – גם אם לא בעצמנו. אם אמא שלי גם פחדה מעכבישים, או אפילו פחדה מעכבישים לפניי, זה רק יחזק את האסוציאציה ובכך את הפחד שלי.
אותו דבר כמובן גם קורה לנו עם רגשות חיוביים, לאדע הדוגמה של הפוביה והעכביש השירה בי את הצורך לומר את זה, אחרי הכל אנחנו רוצים עולם שמח ולא מפוחד.
מחשבה מוקדמת
אם לאחרונה חשבנו על משהו, אז המחשבה הזו או מחשבות קשורות אליה יהיו זמינות אלינו מהר יותר. זהו הכוח של הפעלה או השתלה למי שראה את הסרט “Inception”, למי שלא, זה כשנו שותלים בסיס ראשוני ומופשט של רעיון או מחשבה והיא עולה לאחר באופן “מסטורי” לאחר מכן, מה שיעצב את המחשבות והרעיונות שלו בעתיד הקרוב.
אז למרות שגם זיכרונות ומחשבות מהעבר הרחוק יכולות להשפיע על המחשבה שלנו בהווה, ההשעה תהיה עקיפה יותר וחלשה יותר אלא אם היה בא עוצמה רגשית גבוהה מאוד או שחשבנו עליה בזמן האחרון (מה שהופך אותה למחשבה מהזמן האחרון)
קיצור דרך מחשבתי
זה בעצם העניין ופה בעצם העצמה, במקום לעבור תהליך מחשבתי ארוך ומסורבל בתקשורת עם מישהו אפשר להשתמש באסוציאציות שכבר קיימות אצלו. במקום להגיע לשיחה שמסבירה למה שישנה שחיטות בפוליטיקה מספיק פשוט לומר שם של פוליטיקאי מושחט והאדם השני כבר יגיע למסקנה לבד.
חברה אסוציאטיבית
כזן למדנו את היתרונות שבלחיות בקבוצה, אנו חולקים את משימות ההישרדות שלנו ובכך מגעים לתוצאות אדירות. עם זאת, יש לזה מחיר: בשביל להיות חלק מקבוצה אתה חייב לענות לכללים וחוקים חברתיים מסויימים. כמובן ישנם מחירם אחרים אבל זה לא רלוונטי למאמר זה.
באופן פשוט – אם נהיה ליד מישהו נרגיש מחוברים באיזשהו אופן, נעמוד ליד המוזר של השכונה, נרגיש דחויים, נעמוד ליד אדם מפורסם או עוצמתי נרגיש כאלה בעצמנו.
עיגון
בעיגון נשתמש לעיטים קרובות ברעיון של הקשרים ואסוצאציות משום שנוכל לעגן מצב או חוויה שהיא אסוציאטיבית (קשורה) להרגשה מסויימת שאנחנו רוצים לעגן. מבחינה תאורטית שימוש בעיגון ככלי NLPיסטי בעצם מתחשב בעובדה שהקשרים (שהם עוגנים בפני עצמם) נוצרים באופן אוטומטי ושרירותי – בדרך כלל תהיה לנו האסוציאציה הראשונה שמצאנו לכל דבר, ולכן שימוש יזום ובניית אסוציאציות יעילות יותר בעזרת עיגון תעזור לנו לבחור את האסוציאציות שלנו – מדהים לא?
שורה תחתונה
תקשרו דברים, תקשרו את מה שאתם רוצים למה שהם רוצים. תקשרו את מה שכבר מקובל והגיוני למה שאתם רוצים שיתקבל.
קישורים יכולים לבוא בעזרת מילות קישור והקשר או פשוט ממיקום גאוגרפי\פיסי כמו בדוגמה עם האדם שעומד לידכם או מבחינת זמן עם לפני כמה דקות עמד פה מישהו עם סטטוס מסויים ואתם תעמדו שם שניה אחריו – תחושו את הסטטוס. כך גם עם מילים, תוכלו פשוט לומר דברים ברצף ובכך ליצור קשר בניהם.