האמת היא כזו, יש יזמים שיודעים בדיוק מה הם רוצים לעשות והדבר הראשון שהם יעשו כשהם יסיימו את הצבא או הלימודים זה ישר להקים עסק. בגישה הזו יש המון יתרונות וחסרונות אבל מה שבטוח זה שהיא לא מתאימה לכולם, במיוחד עבור אלה שעדיין לא בטוחים באיזה תחום הם רוצים לעסוק וישמחו לחדד ולפתח את המיומנויות שלהם לפני שהם יוצאים למסע היזמות.
בין אם נכון לכם להשקיע מספר חודשים או מספר שנים בתור שכירים לפני שאתם מקימים את העסק הראשון שלכם, בוודאות שיש עבודות מסוימות שיעזרו לכם יותר בהמשך הדרך ויש כאלה שפחות. במאמר הזה אני ארחיב על ארבע תפקידים שהתנסות בהם תהיה שווה זהב עבור כל יזם.
כמה מילים על כסף
אדם שמקים עסק צריך בעיקר שני דברים, מיומנויות וכסף. במאמר הזה ארחיב על המיומנויות הנדרשות בשביל להיות יזם מצליח ואכוון אתכם לעבודות שיעזרו לכם לפתח את המיומנויות האלה. לדעתי, במיוחד אם אתם צעירים, צבירה של מיומנויות היא חשובה יותר מהצבירה של כסף – בפער משמעותי.
בזמן קצר של עשיה עסקית, במיוחד אם אין לנו את המיומנויות, אנחנו יכולים לשרוף כמויות אדירות של כסף, גם אם חסכנו אותו במשך שנים. עם זאת, אם יש לכם את האפשרות גם לצבור כסף וגם את המיומנויות אתם במקום מושלם לבסס את עצמכם לקראת העתיד.
הטעות הכי נפוצה: יותר מידי התמקצעות
שלא תבינו אותי לא נכון, חשוב מאוד להתמקצע בתחום שבו אתם רוצים להתקדם, אבל, בתור יזמים ובעלי עסקים אתם תאלצו להבין מגוון מאוד רחב של נושאים וכן להתנסות במגוון רחב אפילו יותר של תחומים ועיסוקים – לדעתי, זה אחד היתרונות הכי בולטים ביזמות, זה מרתק.
לכן, לחשוב שאני צריך להתמקצע עשרות שנים בתחום המקצועי לפני שאני מתחיל ללמוד דברים אחרים, זו טעות. לא רק שזה לא יעיל, זה נוטה לייצר צורות חשיבה אנטי-יזמיות. כמובן, אם ברצונך להיות השף הכי טוב בעולם לדוגמה, עלייך להתמקצע בלי סוף בבישול. אם ברצונך להיות המתכנת הכי טוב שאתה יכול להיות, עלייך להתמקצע בלי סוף בתחום שלך.
אם לעומת זאת, ברצונך להקים רשת מסעדות או חברת היי-טק, לצד ההתמקצעות שלך בתחום שלך ובמיומנויות של הנישה שבחרת, עלייך לפתח מיומנויות של יזמים ואנשי עסקים ואת זה אפשר לעשות דרך המשרות עליהן כתבתי פה במאמר. מומלץ, כמובן, את כל אחת מהעבודות עליהן נדון מטה לעשות בחברה או עסק שהם כמה שיותר דומים לעסק שברצונך להקים – אבל זה לא חובה.
עבודה ליזמים: עבודה במכירות
אני לא חושב שאני הולך להפתיע מישהו שאני כותב את השורות האלה, אבל, יזמים רבים מנסים להימנע מעבודה במכירות כי עבור רבים זו עבודה מאתגרת. חשוב לי להדגיש, אם תהיה לכם רק עבודה אחת כשכירים לפני שאתם פותחים עסק – ההמלצה שלי ב-90% מהמקרים תהיה לעבוד במכירות.
כמובן, אם באפשרותכם לעבוד במכירות בתחום שמעניין אתכם זה הכי טוב, אבל כל עבודה במכירות תדרוש מכם לפתח מיומנויות קריטיות שיעזרו לכם אחר כך באין ספור מצבים. מיומנויות שלומדים מעבודה במכירות, במיוחד כשעובדים במודל של עמלות הן קריטיות לכל יזם.
קודם כל ההרגל שהתוצאות שלי מכתיבות את ההכנסות שלי הוא הרגל שחשוב לפתח כמה שיותר מוקדם בקריירה היזמית, אבל מעבר לכך, היכלות לעשות פעולות לא נוחות, להתמודד עם התנגדויות ולהשפיע על אנשים.
המיומנויות האלה ישרתו אתכם בניהול עובדים, משא ומתן, פרסום, שיווק, יחסי ציבור, גיוס משקיעים ובכל תחום אחר הקשור לעבודה עם אנשים בתוך העסק שלכם.
יתרון נוסף לעבודה במכירות זה שהעבודה במכירות היא מתגמלת בפן הכלכלי, אם תצליחו לאמץ לעצמכם בשלב המוקדם הזה את ההרגל להכניס הרבה כסף ולחסוך חלק ממנו לעתיד גם אם ההכנסה לא יציבה, שיחקתם אותה. מצד שני, אם אתם תגלו שחוסר היציבות הכלכלית בעבודה במכירות מקשה עליכם רגשית – אולי כדאי לשקול מחדש האם תחום היזמות מתאים לכם בכלל, שזה עדיף מאשר לגלות את זה אחרי שהשקעתם חודשים או שנים ארוכות ואת כל הכסף שלכם בעסק.
(קריאה נוספת: האם תמיד יהיה לך לחץ בעסק? וגם איך להתמודד עם לחץ בעסק? ואפילו איך להשפיע על אנשים ב-3 שלבים)
עבודה ליזמים: עבודה בשיווק
האחות החורגת של מחלקת המכירות היא מחלקת השיווק. עבור יזמים, לעבודה בשיווק יש יתרונות וחסרונות מול עבודה במכירות אבל אם יש לכם את האפשרות להתנסות ולצבור מיומנות בשני התחומים האלה לפני שאתם פותחים עסק – אתם כבר תהיו במקום יותר טוב מ-95% מבעלי העסקים והכי חשוב, יהיה לכם את רוב מה שצריך בשביל להכניס כסף, שזה הדבר הכי דחוף ברוב המוחלט של העסקים החדשים.
העבודה בשיווק היא פחות מאתגרת רגשית, פחות מאמתת ולעתים מנותקת יותר מהתוצאות, שזה דבר רע. לכן, אם האדם שאחראי על ההכשרה או הניהול שלכם הוא איש שיווק בינוני או גרוע, יש מצב שכבר עדיף לכם לעבוד בשטיפת כלים או מלצרות אבל אם יש לכם מנהל שיווק מדהים או שאתם עובדים באופן ישיר תחת יזם שמבין באמת שיווק – זהו בית ספר שאת הערך שלו מאוד קשה לכמת בכסף.
הבהרה חשובה בהקשר הזה היא שאיש שיווק אמיתי, כזה שאתם רוצים ללמוד ממנו, מודד את התוצאות שלו בכסף או במכירות לא בלייקים, עוקבים או צפיות. יש המון אנשים שיודעים לייצר תוכן ויראלי אבל לא מסוגלים לעשות ממנו כסף, האנשים האלה הם לא אנשי שיווק הם לכל היותר אנשי תקשורת ולכל הפחות תפסו פלטפורמה כלשהי בדיוק בתזמון אסטרטגי – מה שמכונה בשפה פשוטה ״מזל״, אם יש לכם אפשרות ללמוד ממישהו שיודע להביא כמויות גדולות של כסף לעסק שהוא עובד בו ועשה את זה במספר תחומים שונים, תעשו כל מה שאתם יכולים בשביל לעבוד בשבילו, אם בא לכם ללמוד ממישהו שמשיג הרבה לייקים – ההמלצה שלי היא לשלם להם כמה שהם רוצים על שעה או שעתיים של ייעוץ ולהמשיך הלאה.
כבעלי עסק, ככל הנראה שדי מהר תעבירו את המכירות לאדם אחר או אפילו תבנו צוות, המיומנויות שצברתם כאנשי מכירות עדיין ישרתו אתכם במקומות אחרים, אבל, ברוב המקרים המעורבות שלכם בשיווק תהיה הרבה יותר ישירה ואסטרטגית פשוט כי שיווק זה תחום שהמינוף של הזמן שלכם לרוב יהיה גדול הרבה יותר. הכוונה היא שאם אתם נכנסים לשיחת טלפון או פגישת מכירה, אתם משפיעים על אדם אחד או עסקה אחת, אם אתם מתערבים בקמפיין שיווקי אתם יכולים פוטנציאלית להשפיע על עשרות, מאות או אלפי רכישות.
עבודה ליזמים: ניהול צוותים
זו אמנם לא משרת ״כניסה״ שכל אחד יכול להתקבל אליה בקלות אבל אם יש לכם את האפשרות להיכנס לתפקיד של מנהל צוות ובמיוחד ניהול של צוות מכירות, אתם יכולים להתייחס לזה כזכייה בלוטו של יזמים מתחילים.
אנשי מכירות מעולים לעיתים חוששים לעבור לתפקיד ניהולי משתי סיבות מרכזיות, הראשונה היא חוסר הוודאות והדרישות הכבדות (לרוב) על שעות עבודה ארוכות והרבה אחריות. השניה היא שברוב המקומות אנשי המכירות הטובים ביותר מרוויחים יותר מהמנהלים שלהם. לכן, אם בא לכם לחיות טוב ולהרוויח משכורת טובה ואתם טובים במכירות – אולי עדיף לכם להישאר במכירות. אבל, אם אתם רוצים יום אחד להקים עסק או אפילו להשתלב בהנהלה הבכירה בארגון והציעו לכם קידום כזה, קחו אותו בשתי ידיים.
המיומנויות הקשורות לניהול עובדים הן מיומנויות יקרות ערך ולא יצא לי עדיין לפגוש אדם שהצליח ליצור רמה גבוהה של יעילות ושביעות רצון בצוות הראשון שהוא ניהל לאורך זמן. הניסיון הזה יאפשר לכם ללמוד על ניהול וגם לדעת טוב יותר איזה סוגים של עובדים נכונים ומתאימים לכם ואיזה לא. מעבר לכך, היכולת להסתכל על צוות שלם ועל התוצאות שלו ולחשוב איך אתם יכולים להשפיע ולמקסם את התוצאות האלה זה חלק בלתי נפרד ממה שתאלצו לעשות כיזמים.
טיפ: לפעמים משיקולים רבים חברות מסוימות לא רוצות לקדם מישהו מבפנים לתפקיד של ניהול צוות ואז יכול להיות שיתאפשר לכם להכנס ישירות לתפקיד כזה, גם אם אין לכם ניסיון ניהולי – אם תצליחו להכין קורות חיים מדוייקים ולהיות חזקים בראיון, יש לכם סיכוי טוב.
(קריאה נוספת: 3 תכונות שבונות מנהיג אמיתי וגם 4 גישות למנהיגות אפקטיבית ואפילו איך לבסס סמכות ולגרום לאנשים לסמוך עלייך)
עבודה ליזמים: עזרה אישית
תפקיד נוסף שיזמים רבים ישמחו להימנע ממנו אבל הוא אולי יותר לימודי מכל תפקיד אחר הוא לעבוד כעוזר אישי או עוזרת אישית ליזם או מנכ״ל של חברה מצליחה. מה שזה יאפשר לכם זה להיחשף בצורה הכי אישית שאפשר לצורת החשיבה ואופן קבלת ההחלטות של האדם שאת ההצלחה שלו אתם רוצים לשחזר.
ככל שתהפכו את עצמכם לאנשי אמון עבור אותו איש מפתח יפתחו עבורכם הזדמנויות נוספות כגון קשרים, מעורבות בתחומים נוספים ורבים יותר ויותר בעסק וגם אפילו שיתוף פעולה אפשרי עתידי עם אותו מנכ״ל שהיה פעם הבוס שלכם.
דבר נוסף שפחות כיף לדבר עליו, אבל הוא מאוד מעשי, הוא שרבים ששואפים וחולמים להיות בעלי עסקים יש אגו מפותח. היכולת לוותר על האגו, לשים אותו בצד ולעשות עבור מישהו את מה שצריך לעשות – זו יכולת שבעלי עסקים ויזמים רבים פשוט חייבים לפתח.
פעמים רבות עסקים מדהימים נסגרים ונהרסים, או אפילו לא מתרוממים מראש משום שבעל העסק לא מוכן לעשות את מה שצריך לעשות, למרות שהוא יודע בדיוק מה נדרש – בגלל האגו שלו.
סיכום
אם אתם יזמים בנשמה, יכול להיות שהדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות זה פשוט להקים עסק ממש עכשיו. אבל, אם החלטתם לדחות את זה, ולעתים יש סיבות שהן חד-משמעית מוצדקות לדחיינות הזו. לפחות שווה לנצל את הזמן הזה ולצבור מיומנויות (ואם אפשר גם כסף) שיעזרו לכם בעסק העתידי שתקימו.