הרבה אנשים לא לגמרי מבינים שפרודוקטיביות היא לא רק אחד המפתחות להצלחה אלה היא גם מפתח מרכזי לאושר אמיתי.
מהי פרודוקטיביות?
פרודוקטיביות היא היכולת ליצור הרבה תוצאות בעזרת מעט פעולות. בניגוד ליעילות ששמה דגש על היכולת שלנו לעשות הרבה פעולות במעט זמן ולכן מובילה ל״עשיה״ מוגברת, פרודוקטיביות מובילה ל״הצלחה״ מוגברת.
כאשר מדברים על לעשות משהו באופן פרודוקטיבי הכוונה היא לייצר משהו תוך השקעה דרישה של כמה שפחות פעולות. אם אני רוצה לעבוד בצורה יעילה או אפקטיבית אני אמצא דרכים לבצע הרבה עבודה במהלך היום שלי, פרודוקטיביות דורשת שלב נוסף של הגדרת תוצר (פרודקט) סופי – בין אם מדובר על יצירה של כסף, יצירה של דבר מה מוחשי אחר (מאמר? סרטון? קופסת נעליים?) או משהו רגשי יותר (שלווה פנימית? תחושת מסוגלות? מוטיבציה?) לאחר שהגדרנו את התוצר הסופי הזה פרודוקטיביות תעסוק בזיהוי הדרך המינימליסטית ביותר להגיע לאותו תוצר סופי.
זה לא בדיוק כמו אפקטיביות כי אפקטיביות היא היכולת שלנו לעשות הרבה משימות תוך פרק זמן קצר, ולפעמים לעשות משהו אפקטיבי לא יהיה בהכרח הדבר הכי יעיל לנו במקרים מסוימים.
כאשר פרודוקטיביות דורשת להיות לא יעיל
לרוב, באמת בשביל להיות פרודוקטיבי באופן מיטבי אני ארצה להיות גם יעיל, אבל לא תמיד. לדוגמה, כשאני כותב פוסט בדף הפייסבוק שלי או האינסטגרם, אני משתדל לענות לכל מי שמגיב. זה אולי לא כל כך יעיל כי זה לוקח המון זמן ואני יכול לבקש ממישהו אחר מהצוות שלי לענות במקומי, או לייצר בוט שעונה באופן אוטומטי לכולם, לענות לאנשים בעצמי זה בהגדרה לא יעיל.
עם זאת, היות והמטרה הסופית שלי עם כל מה שאני עושה זה להשפיע על אנשים ולעזור לכמה שיותר אנשים לשפר את איכות החיים שלהם, לפעמים בעזרת תשובה חכמה לתגובה או שאלה מדוייקת למחשבה – פעמים רבות עזרתי לאנשים להפיק משהו מעבר לפוסט המקורי, מבחינתי לענות לאנשים שמקדישים זמן וקוראים את התוכן שלי, להכיר אותם ולתת להם יחס אישי זה משהו שכמעט אי אפשר לייצר בצורה אחרת.
זו גם הסיבה שלפעמים אני הולך במסדרונות במכללה בכוונה כדי להכיר את הסטודנטים שלומדים בקורסים שלנו, ואני גם יכול לשבת 40 דקות לנהל שיחה עמוקה עם אחד מהם ומבחינתי יש לזה המון ערך.
איך להיות פרודוקטיבי יותר?
במשך השנים חשבתי המון על שאלת הפרודוקטיביות ואיך לקחת אותה לרמה הבאה בחיים שלי, בעסק שלי ובכל תחום בעצם. איך מצד אחד להפוך את התהליך של להפיק תוצאות באופן פרודוקטיבי לפשוט – כי מה שלא פשוט, פשוט לא קורה. מצד שני, לא לוותר על פרודוקטיביות ועל התוצאות מתוך השאיפה להיות יעיל.
מצאתי שאלת מפתח עוצמתית שעוזרת לי להיות סופר פרודוקטיבי, את השאלה הזו לימדתי במשך שנים בסדנאות לפרודוקטיביות שנקראו ״מבחן התוצאה״ ועל אף הפשטות שלה היא עוצמתית בטירוף ומאפשרת יצירתיות אדירה ברגע שמבינים איך להשתמש בה.
מדובר בשאלה: ״מה הם הדברים הבודדים שחייבים לקרות כדי להפיק את התוצאה?״ או בניסוח שלילי ״מה הם הדברים שבלעדיהם אין סיכוי להגשים את המטרה?״
ברגע שאנחנו יוצרים את הרשימה המינימליסטית הזו של המטרות או הפעולות, באפשרותנו לוודא באופן פשוט ולרוב לא מלחיץ שאנחנו משיגים את המטרות שלנו או לפחות שמים את עצמנו בעמדה טובה להשיג אותן. בשלב הבא, אם בא לנו להשתדרג ולעשות עוד, למרות שלא חייב, בשביל להוסיף את עצמנו ואת היצירתיות שלנו לתוך הפרוייקט או העשיה, תמיד נוכל לעשות את זה אבל במקום שזה יהיה מתוך לחץ ותחושת הכרח זה יהיה כתוספת יצירתית ומהנה.
פרודוקטיביות זה לעשות את הדברים החשובים
כאשר אנו מציבים מטרה ומשיגים אותה, זה מרגיש נהדר לכמה דקות, שעות או ימים. אבל אם אנחנו רוצים להיות מאושרים באופן עקבי, בכל יום בחיינו, עלינו לעשות כל הזמן דברים שלדעתנו הם חשובים ומשמעותיים.
זו אחת הסיבות שהשאיפה להיות ״מאושר״ לא עובדת, אם אני עושה דברים רק בשביל להיות ״מאושר״ אני יכול להשיג עונג רגעי אבל לא אושר אמיתי כי ההרגשה שלי תמיד תהיה שהעשיה שלי לא משמעותית. מיקוד בפרודוקטיביות שם את העשיה שלנו בלב מה שחשוב ומשמעותי ולכן יוצר אושר באופן אוטומטי.
הכוח הסודי שיש בלעשות פחות
אז אם אנחנו באמת רוצים להיות מאושרים ולהיות מאוד פרודוקטיביים, עלינו להבין ולנצל את הכוח העצום שטמון בלעשות פחות ממה שנדמה לנו שאנחנו חייבים לעשות. בתרבות שלנו, מקובל מאוד להאמין שכשאנחנו עושים כמה דברים במקביל, אנחנו חוסכים בזמן ויעילים יותר – בפועל זה רק מכניס לחץ וחוסר מיקוד לחיים שלנו.
ייתכן ובפעמים נדירות יש היגיון בלעשות את זה, כמו למשל אם תוך כדי נסיעה במכונית או ברכבת נאזין לפודקאסט או ספר אלקטוני, זה מעולה. אבל הרעיון הזה הרבה פעמים הוא לא יעיל כלל. למשל, כשיוצאים לדייטים ונפגשים עם אנשים חדשים או עם בני הזוג שלנו, ובמקביל נקשיב לפודקאט זה הופך את כל הדייט למבוזבז לחלוטין, ולא נוכל להוציא ערך מאף אחד מהדברים.
כשאנחנו מפתחים את ההרגל של לעשות פחות, מה שיקרה זה שנוכל בשמחה להתמקד בדברים החשובים ביותר וכך להיות מאושרים יותר ועם תוצאות טובות יותר.