ההבדלים בין ניהול ומנהיגות הם משמעותיים ומורכבים מכדי לתמצת אותם לכך שהאחד טוב מהשני.
במציאות מיומנויות ניהול וכן תפקידים ניהוליים הם חשובים. חשוב להבין שעד כה לא נמצא תחליף אפקטיבי לניהול יעיל. בלי ניהול, אין ארגונים, אין חברות ואין אפשרות לקבוצות גדולות של אנשים להתקדם יחד למטרה משותפת. מהצד השני, התפקיד של מנהיגות הוא לקבוע את כיוון ההתקדמות של הקבוצה ולעורר השראה ומוטיבציה בקבוצה לנוע לשם.
שילוב של ניהול ומנהיגות
אם נשתמש במטאפורה אז אולי המנהיגות היא ה-GPS או ההגה והדלק. אבל בלי כל המנגנונים, המנוע, הגיר, הגלגלים בלי הרכיבים שמחברים את כל החלקים אחד לשני. הרכב שלנו לא יתקדם לשום מקום. החלקים האלה הם חוליות הניהול.
העבודה המשמעותית ביותר שלי על שילוב של ניהול ומנהיגות נמצאת בספר מנהיגות בטישרט. מנהיגות בטישרט הוא ספר על מנהיגות פשוטה ועוצמתית. זוהי מנהיגות שעובדת בחיי היומיום, עם החברים והמשפחה כמו גם בחדר המנהלים.
הבדלים כלליים בין ניהול ומנהיגות
הבדלים בין ניהול ומנהיגות בסמכות בקבלת החלטות
מנהלים אחראים לקבל החלטות המשפיעות על הצוות או הארגון שלהם. מנהיגים לא בהכרח יאחזו בסמכות הזו, כמובן, סגנונות שונים של מנהיגות, ישתמשו בסמכות הזו בדרגות שונות. מנהיגות אוטוקרטיים למשל ככל הנראה יקחו את הסמכות הזו לעצמם. עם זאת, ניתן לומר שסגנון המנהיגות הזה לוקח לתוכו גם תפקיד של מנהל ואולי אפילו micro-manager. מנהיגים שלא אוחזים בסמכות לקבלת החלטות הם מנהיגים שמעצימים את הצוות או הסביבה שלהם לקבל החלטות בעצמם. דבר שיש לו ייתרונות עצומים וגם חסרונות וסיכונים משמעותיים.
(הרצאה על קבלת החלטות בסגנון טד שהעלאתי ליוטיוב)
הבדלים בין ניהול ומנהיגות במיקוד תשומת הלב
ההנהלה לרוב מתמקדת יותר בשמירה על המצב הקיים ובאופטימיזציה של מערכות ותהליכים קיימים, בעוד שמנהיגות מתמקדת יותר בהנעת שינוי וחדשנות. העיקרון המרכזי של חזון הוא העיקרון שמוביל את המנהיג להוביל את הצוות שלו בדרך או בכיוון מסויים. השימוש בתוכניות עבודה או תוכניות עסקיות הם הכלים המקבילים של עולם הניהול שנועדו לוודא שהדרך למימוש היעדים תהיה חלקה ככל שניתן.
הבדלים בין ניהול ומנהיגות בסגנון
סגנון המנהיגות של אדם עשוי להיות שונה מסגנון הניהול שלו. לדוגמה, מנהל עשוי להיות יותר ממוקד משימה ומכוון, תוך שהוא מפגין סגנון מנהיגות שיתופי ומעצים יותר. זה דבר שיכול להיות מאוד יעיל. פעמים רבות שאנשים מגיעים לעבוד בצוות שאני מנהל הם מופתעים מסגנון הניהול שלי ששונה מאוד מהאופן שבו אני מוביל צוותים אחרים בעסקים שאני שותף בהם או בקבוצות שאני מנחה.
(לפרטים על הרצאות וסדנאות בארגונים)
הבדלים בין ניהול ומנהיגות בהיקף ההשפעה
ההשפעה של הניהול היא בדרך כלל מוגבלת יותר בהיקפה, מכיוון שהיא מתמקדת בהשגת יעדים ויעדים ספציפיים בתוך צוות או ארגון. למנהיגות, לעומת זאת, יש פוטנציאל לעורר ולהניע אנשים וקבוצות מעבר לצוות או הארגון המיידי, ויכולה להיות בעלת השפעה רחבה יותר על החברה כולה.
(הרצאה על מנהיגות והשפעה חיובית בסגנון טד שהעלאתי ליוטיוב)
הבדלים בין ניהול ומנהיגות בלקיחת אחריות
מנהלים אחראים בדרך כלל להבטיח שהצוות או הארגון שלהם פועלים ביעילות ואפקטיביות, בעוד שמנהיגים אחראים לעורר השראה ולהנחות אחרים לקראת חזון או מטרה משותפים. גם פה, סגנונות שונים של מנהיגות יובילו לסוגים שונים של לקיחת אחריות. מנהיגות אותנטית, למשל, תהיה כזו שלוקחת אחריות על תוצאות הקבוצה בצורה הוליסטית גם ללא קבלת שליטה.
מנהיג חלש מתקשה לקחת אחריות חלקית גם על דברים שתחת שליטתו המלאה. מנהיג עוצמתי לוקח אחריות מלאה גם על דברים שאין לו עליהם שום שליטה.
הבדלים באישיות של מנהל ומנהיג
כמובן, שכמו שאין סגנון אחד של מנהיגות גם אין סגנון אחד של ניהול ולכן סגנונות אישיות שונים יכולים להתאים לניהול או למנהיגות.
מנהיגים ומנהלים מופנמים
פעמים רבות אנשים מניחים שאנשים מופנמים יותר, סגורים יותר וביישנים יותר לא יכולים להיות מנהיגים או מנהלים טובים. זוהי טעות חמורה מאוד. הלכה למעשה, יש ייתרונות אדירים למנהיגים מופנמים. מעבר לכך, ככל שהזמן עובר אני נוטה להאמין שישנה חשיבות אדירה בכל ארגון וחברה לשלב גם בהנהלה מנהלים מופנמים ומוכשרים. אנשים אלה יכולים לתרום בצורה שונה מאוד מעמיתיהם המוחצים יותר.
תכונות של מנהיגים
התכונות המרכזיות שמיוחסות למנהיגים טובים הן:
- כריזמה. (יכולה להיות שקטה!)
- יכולת חיבור לאנשים אחרים.
- חזון.
- חשיבה רחבה ואסטרטגית.
- חדשנות.
- ראש פתוח.
- תשוקה וחיבור למשימה.
ישנן 3 תכונות נוספות שכל מנהיג צריך לשאוף לפתח וכתבתי עליהן כאן: תכונות של מנהיג.
בנוסף, אם טיפה התבלבלת אולי שווה לך לקרוא את המאמר: מהי מנהיגות.
תכונות של מנהל
התכונות המרכזיות של שמיוחסות למנהלים טובים הן:
- ארגון ויעילות.
- חשיבה אנליטית.
- קבלת החלטות הגיוניות.
- האצלת סמכויות.
- תשומת לב לפרטים.
- להוביל פרוייקטים מסובכים.
- פתרון בעיות וקונפליקטים.
שוני אישיותי בין ניהול ומנהיגות
כפי שקל לראות, למרות הקשר ההדוק בין ניהול ומנהיגות ישנם הבדלים אישיותיים משמעותיים בין מה שנדרש ממנהל טוב למה שנדרש ממנהיג טוב. לפעמים ממש נוצר מתח בין מנהיג למנהל. הסיבה לכך היא שהמנהיג שואף ליצור שינוי מה שמוביל לאי-וודאות ולעיתים לבלאגן. מצד שני, המנהל שואף לוודאות וסדר.
כמובן שאדם יכול להיות גם מנהל מעולה וגם מנהיג מצויין. אבל לעיתים שווה לאסוף אנשים שונים יחד כדי להנות מהייתרונות אחד של השני.