במאמר הזה נכיר את חמשת הגורמים הנפוצים ביותר ללחץ אצל בעלי עסקים, עצמאיים ויזמים. הרוב המוחלט של בעלי העסקים מרגישים לחץ בשלב כזה או אחר, רבים מאוד מתוכם מאמינים שזו פשוט הדרך היחידה, שככה זה תמיד היה וככה זה תמיד יהיה.
במאמר אחר כבר הסברתי עד כמה חשוב לתרגל מדיטציה ומיינדפולנס בשביל להיות מסוגל להכיל את הלחץ ולהגדיל את העסק (לקריאה: איך לקדם את העסק בעזרת מיינדפולנס ומדיטציה) בנוסף, ברור שתחום העיסוק שלך יכול להשפיע על רמת הלחץ (לקריאה: האם תמיד יהיה לך לחץ בעסק)
אבל היום אנחנו נקח תפנית מעניינת, אנחנו נבחן לעומק מהם גורמי הלחץ הנפוצים ואיך אפשר להפחית, לצמצם או להעלים לחלוטין את ההשפעה שלהם עליכם.
גורמי לחץ בעסקים #1: ניהול אנשים
לפי המחקרים המפורסמים והמקובלים ביותר, גורם הלחץ הגדול ביותר עבור מנהלים ובעלי עסקים הוא ניהול העובדים. האופן שבו אני רואה את זה הוא שכל עוד כולם בעסק רגועים ועושים את העבודה שלהם כמו שצריך – אין לחץ.
אז, מתי מתחיל הלחץ?
כשהעובדים שאתם מנהלים מרגישים לחץ הם נוטים לזרוק את כל הלחץ הזה חזרה עליכם. לכן, אם החוויה שלכם היא שהעובדים שלכם והניהול שלהם מלחיץ אתכם זה אומר שעליכם ללמוד לנהל אותם באופן שיהפוך אותם ליותר עצמאיים.
אולי החלום הכי גדול של כל בעל עסק זה שיהיו לו עובדים עצמאיים, אבל, רובינו עושים את אותם הטעויות. אנחנו מבקרים את העובדים שלנו, מנסים לשלוט באופן שבו הם מבצעים כל פעולה קטנה ותמיד מסבירים להם שהיה אפשר לעשות את הדברים בצורה טובה יותר. כשהם רוצים לקבל החלטות אנחנו לרוב נרצה שהם ישתפו אותנו לפני כן, כדי שנוכל לתקן את ההחלטות השגויות שלהם.
חשוב להדגיש, אני לא מתייפייף, ולגישה הזו יש המון כוח ולעיתים היא תיצור תוצאות טובות יותר, השאלה היא מהו המחיר של זה על איכות החיים שלכם והאם זה מחיר שמתאים לכם לשלם.
אם אתם רוצים עובדים יותר עצמיים, פחות לחוצים ושלא מלחיצים אתכם, כל מה שאתם צריכים לעשות זה לתת להם לקבל החלטות, לתת להם לטעות, לתת להם לעשות את העבודה שלהם בשקט. מה שזה דורש מכם זה כמובן לגייס את האנשים הנכונים מראש ולתת להם את ההכשרה המתאימה.
גורמי לחץ בעסקים #2: ריבוי משימות
הגורם השני הכי נפוץ ללחץ הוא התחושה שיש לנו יותר מידי משימות, יותר מידי דברים לעשות ופחות מידי זמן לעשות את כל זה. אלה מכם שכבר מנהלים עסק למשך פרק זמן ממושך יודעים שזו לא בדיוק בעיה, זה פשוט המצב הנתון.
אם אתם יזמים, בעלי עסקים או עצמאיים, תמיד יהיו לכם רעיונות, תמיד יהיו דברים שתוכלו לפתח ולקדם בעסק, תמיד יהיו עוד דברים שתוכלו לשפר. בגדול, תמיד יהיו לכם יותר משימות מזמן לבצע אותן. רשימת המשימות שלכם, היא לא רק ארוכה היא תמיד מתעדכנת בעוד ועוד משימות.
לכן, בעל עסק שינסה לסמן וי על כל הרשימה שלו, שינסה להשלים את כל המשימות שלו כמדד לכך ש״עכשיו אפשר לנוח״ לעולם לא יזכה במנוחה. בעצם ידרשו מכם שתי מיומנויות חדשות אם ברצונכם לשנות את התחושה הזו, המיומנות הראשונה היא תעדוף, לדעת לבחור את הדבר האחד או שלושת הדברים הכי חשובים להיום והמיומנות השניה שהיא לדעת מתי זה מספיק.
שאלה מעולה לשאול בתחילת חודש, בתחילת שבוע ובתחילת יום היא: ״מהו הדבר האחד שאם אעשה אותו, היום / השבוע / החודש הזה יהיה הצלחה מסחררת?״
(קריאה נוספת מומלצת: איך ליצור תכנון יומי ושבועי אפקטיבי, וגם: סודות הפרודוקטיביות, איך לעשות פחות ולהשיג יותר)
גורמי לחץ בעסקים #3: בעיות תזרים מזומנים
הגורם השלישי הנפוץ ללחץ אצל בעלי עסקים ועצמאיים הוא בעיות של תזרים מזומנים. פה נדרשת הבחנה חשובה שרוב הבנקאים, היועצים העסקיים ובעלי העסקים לא מבינים – ההבחנה בין בעיות תזרים לבעיות של רווחיות.
אם לדוגמה אתם מוכרים פיצה, עולה לכם 30 ש״ח לייצר את הפיצה ואתם מוכרים אותה ב-20 ש״ח – אין לכם בעיית תזרים מזומנים, יש לכם בעיית רווחיות – ככל שתמכרו יותר פיצות אתם תפסידו יותר כסף ושום הלוואה או מודל תשלומים לא יציל אתכם.
כמובן בעסקים אמיתיים זה לא כזה פשוט, כשמחשבים את הרווחיות של העסק חייב להכניס את כל ההוצאות אחרת אתם משקרים לעצמכם. לדוגמה, אם אני מאמן אישי שגובה 250 ש״ח לשעה ואני חושב שאני מרוויח 250 ש״ח לשעה – זה סימן שאין לי מושג בעסקים. גם אם אין לי שום הוצאות, מה שלא סביר, כנראה שלוקח לי זמן למצוא לקוחות חדשים, לעשות איתם שיחת התאמה ולהוציא להם חשבוניות, בפועל כנראה שאני משקיע עוד 5 שעות לפחות מחוץ לזמן שלי עם המתאמן במהלך 10 פגישות מה שכבר מוריד את הרווח שלי ל-160 ש״ח לשעה.
מתי בעיית תזרים היא באמת בעיית תזרים? כשאני צריך להוציא כסף עכשיו שעליו אני אקבל יותר כסף אחר כך. אם אני צריך, לדוגמה, מצרכים לפיצה שעולים 5 שקלים היום ואת הפיצה אני אוכל למכור רק מחר ב-20 ש״ח. זו נשמעת בעיה קטנה, סה״כ 5 ש״ח, אבל אם אני רוצה להכין 10,000 פיצות לאירוע גדול, אני פתאום צריך 50,000 ש״ח.
מה עושים עם זה? קודם כל, אם אנחנו ממש בתחילת הדרך אנחנו צריכים להבין שזה רגיל ולא סימן רע, זה בסך הכל אומר שאנחנו צומחים, מה שיכול לאפשר לנו להוריד לחץ. מנגד, אם אנחנו בעסק כבר שנים ופחות או יותר על אותם מספרים – כנראה שיש לנו בעיה חמורה אחרת שדורשת טיפול שורש.
אחר כך, באפשרותנו להבין שאנחנו בעלי העסק וזו הבחירה שלנו כמה מהר אנחנו מגדילים את העסק, את בעיות התזרים האלה אפשר בזהירות ובדקדקנות לפתור בעזרת שיטות מימון שונות, בין אם גיוס משקיעים, גביית כספים מראש או הלוואות מבנקים או גורמים אחרים. מכל סוג מימון כזה צריך להיזהר ולוודא שהמתמטיקה שלנו טובה והבעיה היא אכן רק בעיית תזרים – אם יש לכם בעיית רווחיות ותעזרו במימון אתם רק תקברו את עצמכם עמוק יותר בבעיה.
ככל שניקח יותר מימון אנחנו יכולים להגדיל את העסק מהר יותר אבל הסיכון אם הדברים לא יסתדרו כמו שציפינו גם הוא גדול יותר, לכל אדם נכון לקחת סיכונים בדרגות שונות – רק שימו לב שזו החלטה שלכם, אפשר, ברוב העסקים, לגדול בלי מימון בכלל ואפשר לגייס כמויות אדירות של כסף בניסיון ליצור צמיחה אדירה – שוב, ההחלטה שלכם.
גורמי לחץ בעסקים #4: לקוחות מעצבנים
לפעמים זה קשור באופן ישיר לתעשיה או סוג העסק שבו אתם בוחרים לעסוק (לקריאה נוספת: האם העסק שלך מלחיץ מלידה?), אבל ברוב המקרים, ברוב התעשיות וברוב סוגי העסקים ישנם לקוחות שמחים ומוקירי תודה וישנם לקוחות מעצבנים ומלחיצים.
אם תחשבו על זה, לדוגמה, לכולכם יש בני משפחה או חברים רחוקים שאתם לא אוהבים ללכת איתם למסעדות – מהסיבה הפשוטה שהם מתנהגים לא יפה למלצרים ולנותני שירות. זה לא כל כך קשור לסוג המסעדה או לרמת העובדים, זה פשוט משהו באופי ובהתנהגות שלהם.
החלטה שאני קיבלתי לפני שנים ואני מאוד שמח שעשיתי זאת, היא שגם אם לקוח הוא מאוד רווחי, אם הוא יוצר המון לחץ במערכת, אני פשוט אסרב לשרת אותו. הסיבה היא שגם אם נראה לכם שבטווח הקצר אתם צריכים את הכסף, האנרגיה שהלקוח הזה שואב מכם לא מאפשרת לכם לצמוח, להתפתח ולהביא לקוחות חדשים וטובים יותר. אם אתם לא מטפלים בלקוח באופן אישי, זה אפילו גרוע יותר כי ההשפעה השלילית הזו יושבת על העובדים שלכם שלא רק ככל הנראה יתבאסו יותר מכם ויבזבזו יותר זמן על תלונות ממה שאתם מדמיינים – זה עלול ממש להוביל לשחיקה ולעזיבה של עובדים.
לעזוב לקוח שמשלם היטב ומתנהל בצורה שלילית זה דבר שקשה לעשות אותו, אבל, ברגע שעושים אותו לעולם אין חרטה.
גורמי לחץ בעסקים #5: הסתבכות משפטית וחשבונאית
גורם לחץ נוסף הוא אחד שתמיד מופיע בהפתעה כשאנחנו הכי פחות מצפים לו וזה מצבים של הסתבכויות חשבונאיות ומשפטיות. במצבים כאלה נוצר לחץ בין אם בעל העסק פעל בצורה נכונה או לא, פשוט בגלל חוסר ההבנה והערפל הכבד שהתחומים האלה נוטים להטיל.
האמת היא, שלמרות שהדברים האלה נראים קשים ומורכבים, הפתרון לסוג הזה של הלחץ הוא מאוד פשוט. כבעל עסק אסור לי להתפשר על אנשי המקצוע שאני בוחר, בהקשר הזה אני לא מתכוון בהכרח לקחת את עורך הדין או רואה החשבון היקרים ביותר אלא למצוא כאלה שהם לא רק אנשי מקצוע מצוינים אלא גם מורים מעולים בנפשם ורוחם.
כאלה שלא רק יגידו לכם שיש לכם בעיה ושהם יפתרו אותה אלא כאלה שיסבירו לכם לעומק את הבעיה ואת הפתרונות האפשריים, עם הייתרונות והחסרונות שלהם עד שאתם תבינו אותם ותוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות לכן.
במשך השנים, מה שיקרה זה שמעבר למערכת יחסים של אמון מול אותם אנשי מקצוע אתם תצברו גם ידע מעשי שרלוונטי לעסק שלכם, אני עצמאי מעל ל-10 שנים, אין לי תואר בראיית חשבון או תעודה של יועץ מס, אבל אני מבין את תהליכי הנהלת החשבונות והמיסוי הקשורים לעסקים שלי – מה שהופך את כל ההתעסקות הזו ללא מלחיצה בכלל.
סיכום
על כל גורם של לחץ ניתן לעשות שני סוגים של עבודה, עבודה פנימית, בעזרת תרגול של מודעות עצמית, מדיטציה, מיינדפולנס ו-NLP או עבודה חיצונית, פשוט לשפר את העסק ואת ההתנהלות שלנו ככה שיהיה אובייקטיבית פחות לחץ – כמובן שהכי נכון לעשות גם וגם.