מעבר לכך שאני מאמין שהמחויבות שלנו כאנשים שרוצים להצטיין היא ללמוד מהענקים של הדור שלנו ושל הדורות הקודמים – אני מאמין שעלינו להיות מחויבים ללמוד מכולם – מקטן עד גדול.
אבל איפה עובר הגבול, מתי זה ללמוד ממישהו ומתי זה פשוט להעתיק – האם להעתיק זה רע? אני משתמש במטאפורה שמאחורי הביטוי לעמוד על כתפי ענקים בכדי להציג את זה בצורה ציורית משהו.
בתהליך שאני עובר, בין אם זה בעסק או בהתפתחות האישית שלי אני לומד הרבה, קורא הרבה ומקשיב לאנשים שיש להם מה לומר (ומומלץ שידעו לומר את זה בצורה מעניינת) אני בטוח שגם אתם. כשמדובר בתהליך של ההתפתחות האישית שלנו הNLPיסט שבתוכי קורא לכם להעתיק.
כן, תעתיקו
וכשאני אומר להעתיק אני מתכוון ממש להעתיק, בלי שכתובים ובלי פוזות אם משהו עובד למישהו אחר בתחום בו אתם מתקשים – פשוט תעתיקו.
מעבר לזה, יש שאלה, שמהותה היא העתקה שאני רוצה שתיקחו ותשתמשו בה כמה שיותר. בכל פעם שמשהו עובד לכם בתחום מסויים תשאלו את עצמכם "לאיזה תחום אחר או סיטואציה אחרת אני יכול לקחת את זה" תעתיקו מעצמכם.
אומרים שטעויות וכשלונות הן דבר חשוב כי אפשר ללמוד מהן – זה נכון. אם אתם באמת חכמים כנראה שכדאי לכם ללמוד גם מהצלחות ופשוט ללמוד לשכפל אותן.
בעסקים או בתכנים – זו כבר בעיה
הבעיה מתחילה כשאתם מעבירים את הידע או המוצר הלאה במיוחד אם אתם דורשים על כך תשלום. שלא תבינו אותי לא נכון, גם בתחומים האלה אנחנו חייבים ללמוד מהגדולים (ומהקטנים) מאיתנו. פה נכנס הדימוי של לעמוד על כתפי ענקים.
אנחנו לא נעתיק את תכניהם של אחרים מכמה סיבות:
- זה לא חוקי.
- זה לא מוסרי (לא הוגן הם עבדו קשה).
- אולי הכי משמעותי – זה לא תורם לאף אחד.
אז חוק ומוסר הם דברים שמשתנים מתרבות לתרבות אבל מה שבטוח הוא שהאדם היחיד שיפיק ערך מכך שתעתיקו תכנים זה אולי אתם. אני אשמח אם תפיקו כמה שיותר ערך אבל מציע שתפיקו אותו באופן שייתן גם ערך לאחרים. אז למה הביטוי?
שימו לב למשהו מעניין – הכתפיים של הענק אינם החלק הגבוהה ביותר שלו! אם היינו רוצים לנצל את מלא גובהו היינו עומדים לו על הראש! אז למה בכל זאת הכתפיים?
נקח את החלק היציב והחזק ברעיונות של האנשים אבל לא את הכל, ואם הם פתחו את זה לכיוון מסויים אנחנו נפתח לכיוון קצת אחר, נזוז קצת ימינה או שמאלה מהם – ובכך נביא קצת מעצמנו, נתן את הערך שלנו לעולם.
זה לא באמת הרעיון של המטאפורה!
נו באמת, ברור שלא – אבל זו פרשנות מגניבה, תודו.