פוסט זה אינו פוליטי, פוסט זה מנתח את הפעולות של הסטודנטים ומעביר לקח חשוב לגבי השפעה על דעת קהל.
למען האמת אין לי שום בעיה עם שמאלנים, אין לי גם שום בעיה עם ימנים – לדעתי יש לאנשים שתופסים עצמם כשמאלנים או כימנים יש בעיה כלשהי אבל זה כבר לפוסט אחר.
סיפור רקע קצר
היום הלכתי עם חבר שלומד פיסיקה לאכול ארוחת צהריים לפני שיעור בכלכלה, ישבנו ואכלנו חומוס כשראינו קבוצה של סטודנטים מתאספים ליד גדרות שהציבה המשטרה (העניין הזה הוא מצחיק כשלעצמו אבל שיהיה).
נזכרתי שהבוקר כשנסעתי לאוניברסיטה בניגוד מוחלט להרגלי שמעתי רדיו, דיווחו שם משהו על קבוצת סטודנטים (ברדיו אמרו "ערבים וסטודנטים" כאילו שהערבים אינם סטודנטים) שיפגינו לגבי משהו שקשור לכליאה של ערבים פלסטינים. ממול אמורים להפגין "ימנים" שיביעו תמיכה במדינת ישראל ובצה"ל.
עברנו חזרה לאוניברסיטה ושמענו שהסטודנטים השמאלנים, שפיסית דווקא היו מצד ימין שלנו – קראו והפגינו בערבית.
מה הם מנסים להשיג?
אז הסטודנטים \ המפגינים הימנים אמרו שמרת ההפגנה היא פרובוקציה נטו. אני מניח שזה לא המצב, אני מניח שהם באמת רוצים לעשות שינוי. בתור מישהו שנמצא באוניברסיטה אני יכול לומר בקלות שלדעת מה אתה מנסה להשיג באמת ולפעול בהתאם זה לא הצד החזק של מרבית הסטודנטים – ופה בדיוק נכנס העניין עליו אני רוצה לדבר.
איך משפיעים על דעת קהל?
אני יוצא מנקודת הנחה שהסטודנטים רוצים ליצור שינוי בדעת הקהל, לגרום לאנשים נוספים להצטרף למטרה שלהם – הרי אף אחד בשלטון לא באמת יקשיב להפגנה בת 25 או אפילו 50 סטודנטים.
באופן כללי כשאנחנו רוצים להשפיע על דעת קהל אנחנו עושים את הטעות שהסטודנטים עשו בהפגנה הזו, הדוגמה הזו מאוד קיצונית ולכן יהיה קל מאוד ללמוד ממנה.
חשוב להבין שבכל קהל יש 3 סוגים כלליים של אנשים:
- תומכים: כמעט לא משנה מה יקרה הם איתך.
- מתנגדים: כמעט לא משנה מה תעשה הם יהיו נגדך.
- צפים: אין להם דעה חד משמעית -> עליהם ניתן להשפיע.
טעות שרב האנשים עושים כשהם מנסים להשפיע על דעת קהל
קבלו סרטון חשוב של יניב זיד – הידוע כד"ר שכנוע
מה אנחנו יכולים ללמוד מהסרטון של יניב לבי המצב שלנו? כשהם צועקים בערבית הם מרחיקים את הקהל ה"צף" אותם אנשים שיכולים להזדהות עם המטרה שלהם מורחקים ע"י כח שהם צועקים בשפה שהיא זרה לנו, הם הופכים את המסר שלהם – שאני לא ממש מבין אותו, למסר קיצוני ביותר הם הופכים עצמם לקבוצה קיצונית שקשה להתחבר אליה.
הסטודנטים פונים אך ורק לערבים (ומעט דוברי ערבית שאינם ערבים) שאני מניח שגם ככה נמצאים בקהל התומכים ברעיון.
הגאונות של הצד השני במקרה הזה
הצד השני לעומת זאת פעל בצורה גאונית, מעט אנשים, עמוד שם בלי לעשות יותר מידי רעש ופשוט הניפו דגלי ישראל. הם יצרו קבוצה שקל מאוד להזדהות איתה והפכו את המסר המועבר באופן קיצוני בערבית להיראות אפילו קיצוני יותר.
קחו את זה ככלי באופן כללי לתקשורת, אם מישהו מחזיק בדעה ההפוכה הקיצונית מכם, אתם לא חייבים להציג את הדעה שלכם באותו הרגע – זה יצור מלחמה בין קיצוניים. הביעו את הדעה הממוצעת, הראו כי הוא קיצוני ולאחר מכן תוכלו להביע את דעתכם בכל כוחה.